Dobór między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą daje nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa bezkofeinowa
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.